Чабани, коли збираються на високогірні пасовиська, беруть із собою невелику торбинку.
На фото добре видно, що містить у собі «торбинка пастуха». Бануш має жовтий колір, бо готується з кукурудзяного борошна, яке в процесі приготування не втрачає свого кольору.
Бануш, як і бринзу, здавна готували винятково чоловіки, бо все, пов'язане з вівчарством, було суто чоловічою справою.
Бануш
Інгредієнти: кукурудзяне борошно 50 г, сметана 250 г, сіль.
Процес приготування: Залити у каструлю сметану і поставити на вогонь. Посолити. Помішуючи, додати просіяне кукурудзяне борошно середнього помолу. Ретельно перемішати, щоб не утворювались грудочки, а маса стала однорідною. Варити, аж поки на поверхні не з’являться краплинки жиру від сметани. Готова страва повинна бути жовтого кольору і трохи кисла на смак. Подавати гарячою зі склянкою кефіру.