Щоденне вживання чорного чаю може допомогти знизити ризик діабету другого типу у дорослих. Про це йдеться в результатах дослідження, представлених на щорічних зборах Європейської асоціації з вивчення діабету (EASD) в Гамбурзі.
Дослідження провели фахівці з Університету Аделаїди в Австралії та Південно-Східного університету в Китаї. Воно показало, що у щоденних споживачів темного чаю ризик переддіабету був на 53 відсотки нижчим, а ризик діабету другого типу – нижчим на 47 відсотків.
«Про істотну користь чаю для здоров'я, включно зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань і діабету другого типу, повідомлялося в кількох дослідженнях останніх років, але механізми, що лежать в основі цих переваг, неясні. Наші результати вказують на захисний вплив вживання чаю на контроль рівня цукру в крові завдяки збільшенню виділення глюкози із сечею, поліпшенню резистентності до інсуліну і, отже, кращому контролю рівня цукру в крові. Ці переваги були найбільш виражені серед тих, хто щодня п'є чорний чай», – зазначив співавтор дослідження Тунчжи Ву з Університету Аделаїди.
Незважаючи на багатообіцяючі результати, автори попереджають, що, як і у випадку будь-якого спостережного дослідження, результати не можуть прямо довести, що щоденне вживання чаю покращує контроль рівня цукру в крові завдяки збільшенню виведення глюкози із сечею та зниженню резистентності до інсуліну.
Наразі вони проводять подвійне сліпе рандомізоване дослідження, щоб вивчити вплив чорного чаю на контроль рівня глюкози в крові в людей, які живуть із діабетом другого типу, щоб підтвердити свої висновки. Крім того, вони не можуть виключити можливість того, що на результати могли вплинути залишкові чинники, що впливають на спосіб життя і фізіологічні чинники.