Інгредієнти
для тіста:
• борошно – 500 г;
• вода – 360 мл;
• дріжджі (пресовані) – 20 г;
• сіль – 20 г;
• цукор – 10 г;
для начинки:
• маслини (крупні) – декілька штук;
• помідори – 6 шт.;
• шинка – 250 г;
• моцарела – 250 г;
• шампіньйони свіжі – 250 г;
• оливкова олія – 3 ст. ложки;
• цибуля – 1/2 шт.;
для соусу «Італьяно»:
• помідори – 4 шт.;
• цибуля – 1 шт.;
• оливкова олія – 2-3 ст. ложки;
• часник – 3-5 зубчиків;
• орегано – 1 ст. ложка;
• кетчуп – 2 ст. ложки;
• цукор – 1 ст. ложка;
• лаврове листя – 1-2 шт.;
• чорний мелений перець, сіль – за смаком.
Змішати воду та дріжджі в міксері протягом 5 хв. В одержану суміш додати борошно, сіль та цукор. Замішувати до одержання однорідної маси. Накрити тісто рушником та поставити в тепле місце на 1,5 год. Потім покласти тісто на годину в холодильник.
Приготувати соус «Італьяно». На оливковій олії обсмажити цибулю та часник (поки цибуля не стане прозорою). Додати орегано, кетчуп, цукор, сіль, перець та лаврове листя. Усе тушкувати на середньому вогні, поки соус не випариться на третину (приблизно півгодини). Додати помідори, очищені від шкірки та насіння й натерті на терці. Продовжувати тушкувати, поки соус не загусне. Наприкінці прибрати із соусу лаврове листя.
Далі на середньому вогні підрум'янити шинку. На олії, що залишилася після смаження шинки, обсмажити кільця цибулі. Змастивши руки оливковою олією, сформувати основу: плескач має вийти тонким, але не прозорим. Виделкою зробити в основі багато дірочок. Змастити основу спочатку оливковою олією, потім соусом «Італьяно». Викласти смажену цибулю й нарізані гриби. Пластами розмістити смажену шинку та помідори, нарізані кружальцями. Посипати сиром, тертим на крупній терці. За бажанням додати маслини.
Випікати при температурі 220-240 °С приблизно 20 хв.