Навіть якщо ви не знаєте, що означає маркування С2, С1 і СО на яйцях, ймовірно, ви віддаєте перевагу брати С1. Кажуть, що ця категорія найкраща! Але чи це так? Що це означає?
Можливо, ви все життя купували не ті яйця?
Насправді, цей поділ говорить тільки про розмір та вагу яйця. У всьому світі яйця ділять саме за цим принципом, але таке маркування існує лише у країнах пострадянського простору.
Однак ця категоризація не обмежується лише 0, 1 та 2. По-перше, яйця ділять на дві великі групи: С та Д. С – це столове яйце, яке зберігається в холодильнику до 90 днів, а при кімнатній температурі до 25 діб. Д – дієтичні яйця, які повинні зберігатися не більше семи днів після знесення куркою.
А далі маркування каже вже категорії за вагою:
- В – найвища категорія, найбільші яйця вагою понад 75 грам;
- О – добірні, вага – від 65 до 74,9 г;
- 1 – перша категорія, вага – від 55 до 64,5 г;
- 2 – друга категорія, вага – від 45 до 54,9 г;
- 3 – третя категорія, вага – від 35 до 44,9 г.
Однак за смаком та якістю ці яйця зовсім не різняться.