Високе споживання тваринного жиру пов'язане з розвитком серцево-судинних захворювань. Захоплюватися вершковим маслом у будь-якому випадку не варто, але чи «корисніше» воно маргарину чи топленого масла?
Ця суперечка триває десятиліттями, але правда в тому, що жоден із продуктів не можна вживати у великій кількості!
На полицях магазинів завжди можна знайти вершкове масло, маргарин та топлене масло. Ці продукти дуже схожі на смак, але між ними існують досить великі відмінності в тому, як вони впливають на організм. Давайте розберемось!
Вершкове масло
Вершкове масло виготовляється з коров'ячого молока. Але іноді може використовуватися козяче, овече та буйволине молоко. Масло виготовляють шляхом збивання вершків. Під час цього процесу жир відокремлюється від пахти (знежирені вершки, побічний продукт збивання), утворюючи тверду, але світло-жовту субстанцію, що легко розтікається.
Вершкове масло – корисний продукт. Воно містить вітаміни А, D, Е, кальцій, магній, фосфор та калій. Продукт на полицях магазинів складається приблизно з 80% жиру та 15% води.
Топлене масло
Топлене масло – це традиційний молочний продукт, який використовується в усьому світі протягом століть. Його можна зберігати дуже довго, що досить зручно. А отримують його із вершкового масла методом нагрівання.
Як і його «батько» топлене масло містить багато корисних поживних речовин, у тому числі вітаміни А і К. У ньому також багато корисних жирів та омега-3 жирних кислот.
У чому відмінність? Вважається, що топлене масло корисніше вершкового, тому що воно витримує вищі температури, тому якщо ви готуєте щось на сковороді, то краще смажити на ньому. Однак його жирність вища – 99,9%.
Маргарин
Незважаючи на те, що багато хто знайомий з маргарином з дитинства, не всі знають, що його готують на 80% з олії та води. Він лише нагадує за смаком вершкове масло.
Маргарин виробляється за високих температур. Він містить багато добавок, барвників та синтетичних поживних речовин, які роблять його схожим на вершкове масло. Оскільки на відміну від вершкового масла маргарин не може зберігатися довго, він зазвичай містить багато консервантів.
Але цей продукт має свої переваги: завдяки рослинній основі він багатий на поліненасичені кислоти і знижує рівень холестерину. У той же час йому не вистачає багатьох поживних речовин, які мають топлене і вершкове масло.
Фахівці не рекомендують захоплюватися жодним маслом. Однак якщо ви любите робити випічку, або вам подобається підсмажувати тости з маслом, то краще вибирати перші два варіанти, головне не захоплюватися!