Попереду ціле літо і на нас тільки чекає сезон ягід! Здається, що немає нічого простішого, ніж помити козуб із соковитими ягодами. Але не поспішайте, адже це ціла наука.
Поки йде ягідний сезон потрібно встигнути набратися вітамінів! Але не варто їсти ягоду, не помивши її належним чином
По-перше, потрібно приблизно зрозуміти, коли ви плануєте їсти ягоди. Якщо ви думаєте з'їсти їх протягом 24 годин після покупки (або збору), то краще залишити їх недоторканими, але накрити чимось (наприклад, рушником). Якщо ви впевнені, що ягода простоїть у вас кілька днів, мити її теж не варто, але зберігати вже краще в холодильнику. У таких умовах чорниця та полуниця можуть зберігатися 5-7 днів, а ожина та малина – 3-5 днів.
Мити варто тільки ті ягоди, які ви збираєтеся з'їсти зараз. Справа в тому, що вони легко вбирають воду, тому, якщо ви помиєте їх, а потім покладете в холодильник, вони можуть запліснявіти або стати дуже м'якими.
Загальна послідовність дій для всіх ягід досить проста:
- Засипте ягоди в друшляк
- Акуратно промийте їх під прохолодною проточною водою
- Перекладіть ягоди з дуршлагу на пласку поверхню
- Висушіть їх паперовими рушниками чи чистим кухонним рушником
Однак цей спосіб промивання найбільше підходить для міцних ягід, шкірка яких витримує тиск проточної води. Цей спосіб підійде для полуниці та чорниці з голубиною, якщо їх шкірка не пошкоджена. М'які ягоди з ніжною шкіркою, швидше за все, вимагатимуть замочування:
- Наповніть велику миску холодною водою
- Засипте ягоди в друшляк і опустіть їх у миску з водою
- Перекладіть ягоди на рівну поверхню
- Акуратно висушіть їх паперовими рушниками або чистим рушником
Такий спосіб підходить для малини та ожини. Однак іноді можна замочити і полуницю, оскільки ця ягода має не дуже рівну поверхню і може затримувати пил і пестициди.