Кутя – обов’язкова страва на Святвечорі. На Правобережжі її готували з пшениці, а на Лівобережжі – з ячменю й заправляли тертим маком, горіхами, медом і узваром. За звичаєм кутю ставив на стіл або на покуть хлопець із родини, дбайливо підмостивши під настільник або рушник трохи сіна, щоб худобі в новому році було чим харчуватися.
Накривали кутю двома калачами або книшами. Поруч умощували обжинковий сніп – символ майбутнього врожаю і глечик з узваром із сушених фруктів. З куті починали святу вечерю, Різдво. Кутю лишали на столі на ніч, поклавши поруч ложки, з вірою, що померлі предки прийдуть уночі скуштувати її. Цю страву носили кумам і родичам на другий день Різдва разом із вечерею.