Насправді, ананас – зовсім не сезонний фрукт, знайти його можна будь-якої пори року. Але чомусь особливо хочеться скуштувати цей кисло-солодкий плід саме взимку. Зібралися купувати ананас до новорічного столу? Спочатку прочитайте наші поради, щоб не зіпсувати гостям апетит.
Нікому не захочеться їсти недостиглий ананас із присмаком гіркоти. Є ризик отримати подразнення слизових оболонок у роті або заробити розлад кишечника. Перестиглий фрукт, незважаючи на солодкий присмак, теж не приваблює: фрукт псується досить швидко, буквально за пару днів після нарізки, і стає занадто м'яким, а також солодким. Але як вибрати золоту середину?
Як вибрати найкращий ананас у магазині?
- Колір листя. Воно має бути густим та зеленим, нехай трохи завітряним, але головне – не пересушеним, без ознак гниття. Спробуйте витягнути кілька верхніх листків із суцвіття. Якщо вони витягуються без проблем, то фрукт стиглий, а якщо доводиться докладати зусиль, – не дозрів.
- Вага. Чим ананас важчий, тим більша ймовірність, що всередині він виявиться стиглим. Гарний ананас у середньому важить 1-2 кг.
- Запах. Хороший тропічний фрукт зазвичай має легкий солодкуватий запах, який розкривається особливо сильно знизу, в основі плоду. Відсутність аромату може бути ознакою того, що ананас не дозрів, а надто різкий запах вказувати на перезрілий продукт.
- Колір шкірки. Тіло ідеального плоду має бути жовто-коричневим, із прожилками зеленого кольору. І жодних білих смужок!
- Міцність. Саме час влаштувати ананасу краш-тест. Гаразд, не будемо настільки радикальні. Просто порадимо трохи натиснути на плід рукою: зазвичай стиглий ананас твердий і щільний, але все одно злегка продавлюється. Занадто м'який – перележав, дуже твердий – не встиг достигнути.
- Звук. Як і у випадку з кавуном, по ананасу доведеться постукати. Добре, якщо звук буде глухим, порожнім.
Важливий факт: після збору плід ананасу не дозріває, тому безглуздо купувати додому недостиглий фрукт і чекати, доки він стане смачнішим. Цього не станеться.
Як швидко псується ананас?
Повернемося до питання терміну зберігання. Насамперед нас цікавить безпека, особливо перед Новим роком.
Так от, нерозрізаний ананас може спокійно пролежати на стільниці протягом 2-3 днів. Потім він стане неїстівним. При зберіганні у холодильнику термін придатності фрукта можна продовжити ще на три дні.
Очищений та нарізаний ананас зберігатиметься 5-7 днів, але лише у герметичному контейнері в холодильнику. Заморожений плід пролежить у морозильній камері не більше 2-3 місяців.