Дуже полюбляли в народі деруни, або, як їх іще називали, драники, драчаники, терчаники. Сиру картоплю терли на тертушці, зливали зайву рідину, додавали ложку або дві білого борошна чи картопляного крохмалю, яйце, терту сиру цибулину, ретельно розмішували і смажили оладки на олії чи смальці. У деруни інколи клали начинку: у м’ясоїд – сир із сирим яйцем або січене м’ясо (варене, а то й сире), у піст – підсмажені на олії з цибулею гриби або просто смажену цибулю. Віддавали перевагу дерунам зі сметаною або ряжанкою.
Іноді додавали білий сметанний соус із підсмаженою цибулею чи грибами, заправлений підсмаженим борошном. Нерідко готові деруни (переважно без начинки) складали в макітру чи горщик, заливали сметаною і ставили в гарячу піч. Споживали цю страву на сніданок або вечерю, найчастіше – у неділю.