Узвар (звар, вар, киселиця, юшка, сливки) – один із найпоширеніших напоїв. Виготовляли' його влітку зі свіжих ягід; восени, взимку й навесні – з сушини. Сушені у печі, на сонці та у спеціальних печах (сушняк, лозняк) вишні, сливи, груші, яблука (на півдні – абрикоси), чорниці, малину заливали окропом, парили у печі, настоювали, відціджували й споживали як відвар, так і гущу.
Готували узвар і на кожен день (особливо в бідні на вітаміни весняні пісні дні), і для святкового столу. Робили його до різдвяної та хрещенської куті «до пари»: кутя – на покуть, узвар – на базар. Узвар ставили у гарному полив’яному глечику на покуті разом із кутею, а поруч у миску накладали вийняті з відвару груші, сливи, яблука хвостиками догори, щоб їх було зручно брати. Щоб узвар був солодший, до нього додавали груші, іноді трохи меду.