Інгредієнти:
• спагеті – 200 г;
• баклажани – 400 г;
• соняшникова олія – 1/2 л;
• оливкова олія – 1/4 чашки;
• крупна сіль;
для соусу:
• помідори – 1/2 кг;
• часник – 2 зубчики;
• оливкова олія – 1/3 чашки;
• сіль, свіжомелений чорний перець, базилік – за смаком.
Баклажани почистити та нарізати кружальцями завтовшки близько 1 см.
Скласти їх у каструлю й кожен шар посипати крупною сіллю. Причавити тягарем вагою близько кілограма та залишити на 30 хв.
Приготувати соус. Розігріти 1/3 чашки оливкової олії в каструлі середнього розміру, додати часник і тушкувати 3 хв. Помідори порізати на шматки, перекласти до часниково-оливкової маси й тушкувати 25 хв., час від часу перемішуючи дерев'яною ложкою. Посолити та поперчити за смаком, потім пропустити через м'ясорубку, використовуючи найдрібнішу решітку. Одержане пюре покласти назад до каструлі та варити на малому вогні протягом 5 хв.
Розігріти оливкову олію разом із соняшниковою. Баклажани ретельно промити та висушити. Коли олія розжариться до 200 °С, обсмажити в ній баклажани з обох боків до золотавого кольору.
Спагеті зварити до напівготовності та відкинути на друшляк.
Розігріти томатний соус та додати листя базиліку, попередньо розірвавши їх на декілька частин.
Пасту викласти на тарілку та полити зверху соусом, додати шматочки баклажанів.