Молочні страви в Україні споживали щодня, за винятком постів, найбільше – свіже коров’яче молоко, кип’ячене або парене у печі. На свіжому молоці варили каші, локшини, ним заправляли картоплю, полуднували. З пареного молока робили ряжанку. Так само вживали кисляк. З нього витоплювали сир, який споживали як окрему страву і використовували як начинку для вареників, пирогів, налисників. Сироваткою з сиру заправляли борщі, з нею варили каші, нею вчиняли хліб, пироги, млинці тощо.
З вершків, зібраних з молока чи кисляку, збивали масло у маслобійках або у високих макітрах. Сметану й масло використовували як забіл до борщу, каш, юшки, вареників, галушок. Менше вживали козяче молоко. Виготовляли бринзу.