• часник – 2 зубчики;
• вершкове масло – 25 г;
• цибуля – 1 шт.;
• морква – 1шт.;
• селера – 1 стебло;
• бекон – 85 г;
• фарш з яловичини – 250 г;
• фарш із свинини – 250 г;
• молоко – 300 мл;
• сухе червоне вино – 300 мл;
• томатна паста – 2 ст. ложки;
• помідори консервовані – 400 г;
• суміш трав (тмин, майоран, базилік, орегано) – 2 ч. ложки;
• спагеті – 300 г;
• чорний перець горошком – 2-3 горошини;
• лаврове листя – 3-4 шт.;
• оливкова олія – 1 ст. ложка;
• сіль, тертий пармезан.
Цибулю, моркву та селеру дуже дрібно порізати. Часник пропустити через прес. Бекон порізати маленькими шматочками.
У великій глибокій каструлі розтопити масло, додати овочі, часник та бекон. Усе обсмажити, помішуючи, 8-10 хв., поки овочі не стануть м'якими.
Додати в каструлю фарш. Збільшити вогонь та обсмажити фарш, постійно помішуючи та розминаючи грудочки дерев'яною ложкою.
Влити в каструлю молоко, перемішати і, не зменшуючи вогонь, дати фаршу побурлити протягом 10-15 хв., поки все молоко не вбереться м'ясом.
Після того, як молоко вбереться, необхідно влити вино та повторити процес, як з молоком.
Додати томатну пасту та влити консервовані помідори (разом із соком).
Всипати трави та 1/2 ч. ложки солі, додати свіжомелений чорний перець. Довести до кипіння, помішуючи та розминаючи помідори ложкою.
Соус поставити на дуже маленький вогонь, накрити кришкою та готувати не менше 2 год., не забуваючи перемішувати кожні 20 хв.
Вимкнути вогонь, щільно закрити кришку й дати соусу «відпочити», поки готується паста.
У киплячу воду кинути 2-3 горошини чорного перцю, 3-4 лаврових листочки та столову ложку оливкової олії.
Зварити в цій воді спагеті.
Посолити в самому кінці варки.
Спагеті викласти на тарілку, зверху викласти соус та посипати тертим сиром.