Типовою для української кухні стравою вважаються галушки. Прісне тісто, змішане на воді чи сироватці з яйцем, розкачували качалкою, нарізали смугами, потім відщипували від кожної невеликі шматочки і кидали в підсолений окріп (кипляче молоко, м’ясну або овочеву юшку). Це були щипані, або рвані галушки. Коли ж від тіста шматочки не відривали, а відрізали ножем, виходили різані галушки.
Тісто для галушок найчастіше готували з пшеничного або з пшенично-гречаного борошна. Варені на воді галушки зціджували й заправляли засмажкою з цибулею на олії чи салі. Варені в молоці або юшці галушки їли разом із рідиною.
Галушки з гречаного борошна готували дещо по-іншому. Гречане борошно розколочували водою з яйцем до густини сметани, потім, змочивши у воді ложку, брали тісто й обережно опускали в окріп. Коли тісто спливало, галушки виймали лозяним друшляком. Готували їх майже щодня, здебільшого на вечерю.