Вчені з британського Університету Портсмута провели експеримент та дізналися, як колір посуду впливає на сприйняття їжі. У дослідженні взяли участь 47 добровольців.
Учасникам експерименту запропонували оцінити особливості смаку трьох варіантів картопляних чіпсів із сіллю та оцтом. Насправді чіпси були однакові. Однак їх сервірували у тарілках різного кольору: білого, синього та червоного.
З'ясувалося, що одні піддослідні оцінили чіпси солонішими, коли їли їх з червоної або синьої тарілки. Чіпси з червоних тарілок здавались їм найменш привабливими.
Білі круглі тарілки схильні покращувати відчуття базових характеристик їжі. Наприклад, солодощі чи інтенсивності смаку. На чорних квадратних тарілках їжа здавалася випробовуваним загалом більш привабливою та смачною.
Дослідження також показало, що круглі тарілки частіше асоціюються із солодким смаком, а квадратні – із солоним та гірким.
На думку вчених, знання цих особливостей може допомогти розширити раціон новими продуктами та стравами. Наприклад, якщо ви хочете допомогти вибагливій людині їсти більше овочів, які вона вважає гіркими, варто використовувати тарілки, які посилюють відчуття насолоди, а саме – круглі білі.