Погодьтеся, Новий рік складно уявити без класичних частувань. Олів'є, крабовий та оселедець під шубою давно стали символами свята. Але що, якщо трохи освіжити меню і здивувати гостей незвичайними стравами? У цій статті ми розповімо, як перетворити звичні рецепти на кулінарні шедеври і які страви додати на святковий стіл.
Які прості, але незвичайні страви приготувати на Новий рік 2025
Олів'є: нове життя культового салату
Традиційний рецепт олів'є міцно вкоренився в наших кухнях, але він далеко не оригінальний. У XIX столітті французький кухар Люсьєн Олів'є готував його з дичиною, раковими шийками, ікрою і телячим язиком. Сьогодні рецепт спростився, але залишається улюбленим.
Спробуйте три варіанти олів'є, які точно захочеться повторити:
- З курячою грудкою: замініть варену ковбасу на нарізану курячу грудку, а мариновані огірки – на свіжі. Заправте сумішшю майонезу та сметани. Такий варіант вийде легким і свіжим.
- Екзотичний: додайте до стандартних інгредієнтів консервований ананас, заправте салат майонезом із лимонним соком. Це додасть страві пікантності та солодкуватої нотки.
- З рибою: використовуйте слабосолону червону рибу – лосось, форель або сьомгу. Додайте свіжий огірок, картоплю, яйце та горошок. Прикрасьте зеленню.
Для ефектної подачі використовуйте креманки або викладіть салат у формі різдвяного вінка, прикрасивши кропом і гранатовими зернами.
Якщо стандартні салати набридли, спробуйте щось нове:
- Салат із хрусткими баклажанами: обсмажте баклажани в крохмалі до золотистої скоринки, додайте томати, кульки сиру та заправте соусом теріякі.
- Салат у стилі суші: шарами викладіть відварений рис, скибочки лосося, авокадо й огірок. Між шарами додайте сир. Можна додати ікру або креветки.
Оригінальні закуски: здивуйте гостей із першої страви
Почніть новорічну вечерю із закусок, які одразу зададуть святковий настрій:
- Брускети: спробуйте комбінацію сиру з в'яленими помідорами або гуакамоле з креветками. Для гуакамоле змішайте авокадо, помідори, лимонний сік і спеції, подавайте з чіпсами начос.
- Рулетики з баклажанів із горіхами та гранатом: фаршируйте запечені баклажани сумішшю волоських горіхів, часнику та гранатових зерен.
- Тартар із лосося з авокадо: дрібно наріжте свіжий лосось, авокадо та зелень, заправте спеціями – легка і вишукана закуска.
Гарячі страви: головні зірки столу
Порадуйте гостей незвичайними гарячими стравами:
- Філе тріски під соусом місо з овочами: ніжна риба з пікантним японським акцентом.
- Яловичина Веллінгтон: соковита вирізка в листковому тісті з грибами та беконом.
- Курка теріякі з рисом та овочами: маринуйте курку в соусі теріякі, обсмажте до золотистої скоринки та подавайте з рисом.
Десерти: солодкий фінал свята
На десерт приготуйте:
- Пахлаву з малиновим кремом та мандаринами: хрустке безе з ніжним кремом і свіжими фруктами.
- Яблучний пиріг із карамеллю та корицею: ароматне частування з теплими зимовими нотками.