Це дійсно відбувається і особливо помітно на фруктових соках, наприклад, апельсиновому. Куди тільки подіється його насолода і чому він стає таким гірким?
У всьому виною присутня в пасті поверхнево-активна речовина лаурилсульфат натрію. Це потужний детергент, що застосовується не тільки для виготовлення продуктів гігієни на кшталт шампунів та зубних паст, але також у виробництві машинних олій та металів. Лаурилсульфат не тільки добре чистить, але ще й добре спінюється, що також важливо для зубної пасти.
Що робить лаурилсульфат з нашим смаком?
По-перше, ця речовина тимчасово блокує сосочки, які відповідають за сприйняття солодкого смаку. По-друге, лаурилсульфат руйнує жири, що знаходяться в слині, які, впливаючи на відповідні сосочки, пом'якшують відчуття гіркоти. Отже, солодощі зі смаку соку ми віднімаємо, гіркоту посилюємо. Пити таке справді неприємно.
До речі, лаурилсульфат може негативно впливати на стан порожнини рота, і деяким людям з чутливою слизовою оболонкою, можливо, варто пошукати у продажу пасти, що не містять цієї речовини.