- Блакитний колір очей – це результат мутації в гені HERC2, через яку в носіїв такого гена знижене вироблення меланіну в райдужній оболонці ока. Виникла ця мутація приблизно 6–10 тис. років тому на Близькому Сході, отже всі люди з блакитними очима можуть вважатися родичами.
- Кленовий сік, який дуже полюбляють американці, виготовляють таким чином. Спочатку зі стовбура клена цукрового (Acer saccharinum) видобувають кленовий сік, що називається пасокою. Для отримання кленового сиропу пасоку згущують методом випарювання. Для приготування 1 літра сиропу потрібно випарувати близько 40 літрів соку.
- Меркурій – найближча до Сонця планета Сонячної системи. Він обертається навколо своєї осі дуже повільно, а один оберт навколо Сонця займає трохи менше 88 днів.
- Україна має найкоротшу в світі головну вулицю країни – Хрещатик, 1225 м. Але вона в 600 разів довша за найкоротшу вулицю світу – шотландську вуличку завдовжки лише 206 см.
- Атавізм – поява в людини, тварин чи рослин ознак, властивих їхнім віддаленим предкам.
- Міф про їжака, який запасає яблука та гриби, з'явився завдяки Плінію Старшому (Гай Пліній Секунд, римський державний діяч, учений та історик). Він стверджував, що їжак, готуючись до зими, катається в яблуках, які впали на землю, і чіпляє їх на голки. Насправді їжак фізично не здатний кататися на спині, проколюючи при цьому плоди.
- Ліванець Туфік Дахер зробив найвищу Ейфелеву вежу із сірників, витративши на неї 11 тисяч доларів. Висота вежі становить 6,53 метра, основа – 190 на 190 сантиметрів. На неї пішло 6 мільйонів сірників, 6240 звичайних лампочок і 23 миготливих.
- У 1919 р. впродовж 4 місяців Харківська область була завбільшки з Німеччину – охоплювала Курську, Полтавську та Кіровоградську області. До того ж, вона мала вихід до моря – через Миколаївську.
- Найбільший язик у світі тварин у блакитного кита. У товщину він перевищує три метри, а важить більше, ніж середньостатистичний слон – до трьох тонн.
- На думку істориків, морозиво з'явилося більше 5000 років тому. Ще в 3000 р. до н. е. в Китаї до столу подавали сніг і лід, змішані зі шматочками апельсинів, лимонів і зернятками гранатів. Існує припущення, що в Європі знайомство з морозивом сталося на початку XIV століття через Марко Поло – відтоді страва, схожа на шербет, неодмінно була присутньою в меню аристократів.
15
Серпня
2015