Експерти зі США провели дослідження, згідно з яким докази, що лежать в основі гіпотези про роль м'яса в еволюції людини, виявились статистично невірними.
Раніше вчені стверджували, що вміння добувати вогонь і готувати на ньому їжу забезпечило мозку необхідний приплив енергії: така їжа легше засвоюється, ніж сира, і це, можливо, є пояснення того, чому Homo erectus мав великий мозок.
«Покоління палеоантропологів досліджували такі місця, як знаменита Олдувайська ущелина на півночі Танзанії, і знаходили свідчення того, що давні люди харчувалися м'ясом», – каже провідний автор дослідження, антрополог з університету Джорджа Вашингтона Ендрю Барр.
Наголошується, що знайдені скам'янілості наших предків дуже нечисленні та нерівномірно розподілені у просторі.
Таким чином, команда Барра задалася питанням, чи достатньо відомих на сьогодні викопних свідчень, які б говорили на користь зміни харчових звичок.
Щоб перевірити це, дослідники вивчили опубліковані дані з дев'яти основних областей у Східній Африці, включивши в роботу 59 розкопок, що датуються 2,6-1,2 млн років тому.
Аналіз показав, що, наприклад, період від 26 до 1900000 років тому представлений дуже погано – викопних свідчень існування гомінідів та їх раціону в цей період мало. Набагато більше знахідок із наступної фази.
«Коли ви кількісно оцінюєте дані, як це зробили ми, щоб перевірити гіпотезу «м'ясо зробило нас людьми», вона починає розвалюватися», – каже Барр.
Тому що за часів Homo erectus не спостерігалося збільшення числа свідчень хижацтва.
Нові дані, заявляють Барр та його колеги, говорять про неспроможність колишньої гіпотези про вплив м'ясоїдності на людство.