Мабуть, складно знайти на Землі людину, якій не доводилося б куштувати банани. Це колись давно вони були екзотикою з далеких країв, але зараз їх можна купити в магазинах практично будь-де, навіть у найвіддаленіших від екватора містах. Причому стоять у більшості випадків вони дуже недорого, що теж тішить. Ну а в тих країнах, де банани виростають, вони найчастіше займають важливе місце у місцевій кухні та кулінарних традиціях – їх і їдять просто так, і смажать, і варять, і навіть роблять із них випічку. Ми підготували підбірку із 9 цікавих фактів про цей екзотичний продукт.
- Банан – це тропічний фрукт? Зовсім ні, банани – це ягоди , які ростуть на траві. Так, бананове дерево – ні що інше, як найбільша трава у світі, а товстий стовбур – лише стебло.
- Банани бувають не лише жовтого кольору, а й червоного і навіть чорного. М'якуш у них дуже ніжна, тому до нас вони не доїдуть: їх взагалі не перевозять. Поласувати такими бананами можна на Сейшелах.
- А ось в Австралії вивели новий сорт бананів – Голдфінгер. Він дуже відрізняється від звичного нам банана, бо за консистенцією та смаком нагадує яблуко.
- Насправді банани – радіоактивні. Вони містять не лише калій, а й ізотоп: калій-40. В ядерній енергетиці навіть існує таке поняття, як «банановий еквівалент». Втім, хвилюватися не варто – шкоди радіоактивний ізотоп не завдасть. Принаймні так вважають деякі вчені.
- Банани дуже поживні та корисні, незважаючи на радіацію. Вони поживніші за картоплю, а в сушених бананх більше калорій, ніж у свіжих. Крім того, у бананах міститься велика кількість вітаміну В6 та калію, який необхідний для здоров'я серцево-судинної системи.
- Найбільше бананів їдять в Уганді (Африка). Там на кожну людину припадає по 220 кілограмів бананів на рік.
- Якщо ви купили зелені банани – не засмучуйтеся. Якщо зелені банани дозрівають не на «дереві», а вже зірваними, вони стають солодшими і смачнішими.
- А щоб банани не перезріли, їх краще тримати в холодильнику. Шкірка у них потемніє через перепад температур, але на смак самого плоду це не вплине.
- Банан – єдиний гіпоалергенний фрукт. Він безпечний навіть для немовлят. А ось тим, хто страждає на цукровий діабет, банани краще не їсти.