Часто під час літнього пікніка можна опинитися в компанії, настирливих комах, яких так і манить аромат свіжої їжі — особливо солодощів. Відігнати їх непросто, а якщо робити це надто настирливо, є ризик заробити пару-трійку вкрай болючих «укусів» навіть від однієї комахи — хоча, технічно, вас не кусатимуть, а жалитимуть.
Здатність жалити є найбільш очевидною ознакою того, що головними підозрюваними в типовому рейді на пікніку є не бджоли. Ймовірно, ви постраждали від їхніх найближчих родичів — ос. На відміну від бджіл, які можуть вжалити тільки один раз (цей процес для них смертельний), оси можуть жалити здобич скільки завгодно і благополучно відлітати після цього додому.
Тим не менш, навіть найбільш незацікавлений спостерігач може розрізнити їх способами, які не пов'язані з накачуванням отрутою. У той час як бджоли та оси становлять близько 20 000 видів кожна — обидві групи належать до загону перетинчастокрилих, до якого також входять мурахи — варто виділити медоносних бджіл (Apis mellifera) та будь-який з кількох представників роду ос Vespula (ті самі жовто-чорні нальотчики).
Найчастіше саме зовнішність комах викликає плутанину. І оси, і медоносні бджоли є смугастими комахами у формі кулі з крилами. Однак більш уважне вивчення їхньої зовнішності та поведінки виявляє деякі ключові відмінності.
На відміну від медоносних бджіл, які мають легкий пушок, що допомагає збирати пилок для подальшого вживання, оси одягнені в гладкі хітинові «лати» — вони більш пристосовані для полювання на інших комах, що дозволяє прогодувати численний осиний молодняк. Дорослі особини, до речі, харчуються нектаром та іншими джерелами цукру — вони вегетаріанці і полюють лише заради потомства. Медоносним бджолам, навпаки, не потрібна така вимоглива маневреність, коли вони перелітають із квітки на квітку; це відбито у тому більш округлої формі, їхні тіла не звужуються у вигляді конуса, як в ос. Так само це відображається і в їхній добросусідській відсутності на вашій трапезі на свіжому повітрі; людська їжа для бджіл практично марна, за винятком цукрового сиропу.