Як відомо, осіння пора – ідеальний час для збирання грибів. Гумові чоботи до колін, кошик на руку – сезон «тихого полювання» відкритий. Перед походом у ліс непогано вивчити види їстівних грибів, щоб смачна вечеря не завершилася у відділенні токсикології.
Білий гриб
Досвідчені грибники з радістю підтвердять, що боровик чи білий гриб – чудова знахідка! Солоний, сушений, варений, смажений, консервований, маринований – він смачний при будь-якій харчовій обробці. Як відомо з назви, його каштаново-рудий капелюшок можна зустріти у борах. Зовнішній вигляд гриба залежить від ґрунту та дерева, біля якого він виростає. Наприклад, під березою боровики з жовтим капелюшком на товстій ніжці. А дари лісу, що ростуть під дубами, навпроти – піднімають сіро-бурий капелюшок на довгій ніжці.
Рижик
Таку милу та затишну назву ці їстівні гриби отримали за колір своєї м'якоті – вона сонячно-жовтогаряча з м'яким смолистим запахом. Однаково смачні як смажені, так і консервовані. Дієтологи запевняють, що порція рижиків за калорійністю перевищує шматок яловичини. Їхні яскраві капелюшки відразу видно в ялинниках та соснових лісах.
Груздь
Якби гриби обирали свого короля, то їм би неодмінно став груздь. Від неїстівних побратимів цей гриб можна відрізнити по м'ясистому молочно-білому капелюшку. Його великі сім'ї можна зустріти у сосново-березових лісах.
Лисички
Ці гриби позитивного забарвлення можна впізнати за нестандартною формою капелюшка – плоский спочатку, він згодом набуває форми вирви з поглибленням у центрі та хвилястими краями. Дощове літо засмутить будь-кого, тільки не лисичок – за рахунок підвищеної вологості вони ростуть великими групами в хвойних і змішаних лісах. З них виходять особливо смачні соуси та приправи. Важливо не переплутати її з токсичною сестрою – серед моху трапляється схожий гриб, говірка звичайна (народна назва). Неприємний запах даного гриба натякає грибнику, що потрібно відійти подалі.
Опеньки
Сімейство опеньків на пні – вдала знахідка для грибника! Це смачні та корисні гриби, багаті на клітковину, білки та амінокислоти. Впізнати їх можна по капелюшку бежевих та червоних відтінків та довгій тонкій ніжці. Опеньки рідко зустрічаються серед ялин та на полях, зате в листяний ліс сміливо можна брати великий кошик.
Сироїжка
Цей гриб не вимагає особливих зусиль при кулінарній обробці, за що отримав свою назву. Існує маса видів сироїжок, причому з одних можна приготувати смачну вечерю, а через інші потрапити у лікарню. Забарвлення капелюшка і ніжки впадають у вічі насамперед – від надто яскравих представників грибного царства краще відійти подалі. Їстівні сироїжки можна зварити, протушити та засолити, а ось сушити їх зазвичай не рекомендують.
«Тихе полювання» – дуже захоплююче заняття. Вперше радять вирушати в компанії більш досвідчених товаришів, які розкажуть секрети цих мешканців лісу та наочно продемонструють їстівні види грибів.