Генетики-екологи з Трірського університету (Німеччина) досліджували ДНК навколишнього середовища (еДНК) у звичайному чаї з найближчого магазину. Тільки в одному пакетику заварки вчені знайшли 400 видів комах, а в декількох зразках більше тисячі. За словами вчених, цей метод допоможе зазирнути в минуле лісів, полів та лугів, щоб дізнатися, які комахи їх населяли.
Команда фахівців із Тріра вивчає, як змінюються спільноти комах з часом під впливом людини. До традиційних методів, таких як фотопастки, нещодавно додався аналіз ДНК навколишнього середовища – він зробив революцію у біомоніторингу.
Виявилося, що тварини залишають найдрібніші генні сліди навіть у повітрі та воді. За ними можна дізнатися, наприклад, що за види живуть на даній території, які гризуни сховалися в норі або наскільки багата різноманітність місцевих комах. Жуку достатньо вкусити лист, щоб «віддрукуватись» в історії рослини.
Однак молекули вкрай нестійкі, швидко деградують під впливом сонця та змиваються дощем. Тому з'ясувати, які членистоногі залишили ці місця, вимерли чи прийшли нещодавно, можна було лише за спеціально замороженим рідким азотом зразкам.
За словами авторів, існує банк зразків та колекції рослин у музеях, які могли б за допомогою еДНК стати літописом життя комах за десятки років. Зазвичай це засушені гербарії.
«У гербарних записах ДНК зберігається у сухому та темному місці. Перш ніж ми почали працювати з гербаріями, ми подумали, що маємо потренуватися з чимось схожим. А чай за структурою дуже схожий на гербарний літопис. Адже це висушена рослина, яка зберігається в темряві і в сухому місці, і ДНК там має бути дуже стабільною», – Хенрік Креенвінкель,
дослідник із Трірського університету.
Експеримент із пакетиками показав, що чай дійсно зберігає ДНК тварин, навіть перетертий у дрібний порошок. Тепер вчені зможуть аналогічно опрацювати старі гербарії, виділити еДНК та простежити історію тисячі місцевих комах. Зібрані більше тридцяти років тому ці колекції вимагають більш дбайливого ставлення.
Автори стверджують, що не збиралися робити антирекламу популярному напою, проте самі віддають перевагу каві, зерна якої попередньо обсмажують, що повністю знищує будь-які сліди ДНК.