Згідно з новим дослідженням, дієта, багата на вітамін K (K1 і K2), знижує ризик розвитку серцевих захворювань, викликаних атеросклерозом, більш ніж на 30%.
У дослідженні, опублікованому в Journal of the American Heart Association, вчені проаналізували медичні дані понад 53 000 осіб, які беруть участь у датському дослідженні Danish Diet, Cancer, and Health («Дієта, рак та здоров'я») протягом 23 років.
Аналіз показав, що люди, які споживають найбільшу кількість вітаміну K1, мали на 21% менший ризик госпіталізації через серцеві захворювання, пов'язані з атеросклерозом. У людей, які споживають найбільше вітаміну K2, ризик знижувався на 14%.
Результати також показують, що вітамін К знижує ризик всіх типів серцевих захворювань, пов'язаних з атеросклерозом, включаючи 34% зниження ризику захворювання периферичних артерій.
«Хоча необхідні додаткові дослідження, щоб повністю зрозуміти цей процес, ми вважаємо, що вітамін К працює, захищаючи від накопичення кальцію в основних артеріях тіла, що призводить до кальцифікації судин», – пояснюють дослідники.
Вітамін K міститься в таких продуктах, як зелені листові овочі (капуста, салат та шпинат), овочі на кшталт брокколі та цвітної капусти, а також у рибі, м'ясі та яйцях.