Вчені показали, що низькі температури сприяють виробленню протизапальних молекул, які також пов'язані зі зниженням ваги.
Дослідники продовжують вивчати складну роль запальних процесів при ожирінні та їх вплив на інші показники, наприклад, резистентність до інсуліну, контроль рівня глюкози та ризик діабету. Нове дослідження, серед усього іншого, показало, як молекула, що виділяється при низьких температурах, що бореться із запаленням, здатна ефективно боротися з ожирінням.
Як холод допомагає скинути вагу
Дослідження, проведене вченими з діабетичного центру Джосліна та жіночої лікарні Бригама, ставило за мету зрозуміти, як хронічне запалення низького ступеня тяжкості може призвести до проблем зі здоров'ям, пов'язаних з ожирінням. У попередніх дослідженнях було показано, що вплив холоду може покращити чутливість до інсуліну як у людей, так і гризунів, а також вплинути на вироблення ліпідних медіаторів запалення в так званому бурому жирі.
Бурий жир відрізняється від білого жиру (той, що накопичує надмірну енергію і накопичується на животі та руках) тим, що він спалює ліпіди та глюкозу для вироблення тепла. У цьому сенсі бурий жир вважається «хорошим» жиром, і тому він перебуває у центрі багатьох досліджень боротьби з ожирінням – вчені намагаються зрозуміти, як ефективно перетворити білий жир на бурий.
У цьому новому дослідженні мишей годували типовою західною дієтою з високим вмістом жирів, щоб викликати ожиріння. Потім тварин поміщали в холодні умови з температурою близько 4,4°C. В результаті виявилося, що їхня чутливість до інсуліну збільшилася, а метаболізм глюкози покращився.
Їхня маса тіла також знизилася в порівнянні з мишами з контрольної групи, яких містили при нейтральних температурах, і, що важливо, вчені виявили значне зниження запалення. Дослідження показали, що ці ефекти залежать від вироблення природної молекули бурого жиру, так званої MaR2.
«Ми виявили, що бурий жир виробляє MaR2, який усуває запалення системно і в печінці, – сказав співавтор дослідження Метью Назід. – Ці результати свідчать про раніше невідому функцію бурої жирової тканини у вигляді зниження запалення при ожирінні шляхом вироблення цього важливого ліпідного медіатора».