Як майже кожна людина знає жест «ОК», так кожен, швидше за все, бачив у натовпі дітей дитину, якій власні знахідки з носа стали несподіваним делікатесом. Але що змушує молодого дослідника вдаватися до такого кулінарного досвіду?
Козявки, як відомо, утворюються в носі, коли частина слизу, що постійно виділяється, висихає. Призначення носового слизу в тому, щоб запобігти попаданню потенційно шкідливих частинок та патогенів з повітря до людського організму. Так, часто частинки залишаються у носі і або висихають, перетворившись на козявки, або стікають на шлунок.
Навіщо діти їдять козявки з носа?
Експерти зазначають, що колупання в носі має мало корисного. А щодо поїдання козявок: у 2013 році Скотт Неппер, ад'юнкт-професор біохімії в Університеті Саскачевана в Канаді запропонував теорію про те, що поїдання козявок є одним із способів зміцнення імунної системи.
Однак інші вчені відзначили, що більша частина слизу з носа все одно проковтується, тому невеликий відсоток її в козявках навряд чи додасть багато користі здоров'ю.
Смачно – і крапка
Є ще одне припущення дивного потягу дітей до поїдання козявок – смак. Саме смак може бути ключем до теорії Неппера.
У дослідженні копрофагії (поїданні екскрементів) психіатра Сідні Тарачоу 1966 року говориться: «Пацієнти насолоджуються цим заняттям. А колупання в носі, мабуть, смачніше: як кажуть пацієнти, солоніше».
Зручність козявок також неможливо переоцінити: адже вони розташовані так близько до рота і, щоб дістати своєрідну їжу не потрібно прикладати особливих зусиль. Можливо, це і є правильна відповідь і головна причина дитячої пристрасті.