Як виявилося, справа навіть не в генах, а у певному способі життя.
Дослідження некомерційного відділення Food and Brand Lab Корнельського університету кинули черговий камінь у город прихильників дієт: стрункі люди не голодують, вони дотримуються правильного способу життя. В опитуванні брало участь 147 дорослих осіб, які не мають проблем із зайвою вагою і мають індекс маси тіла в межах норми. Їм було запропоновано відповісти на низку питань, які б допомогли вченим виявити основні закономірності. У результаті опитування дозволило зробити такі висновки, що стосуються способу життя та звичок струнких людей.
Вони ніколи не пропускають сніданок
96% учасників відповіли, що снідають кожен день і вважають цей прийом їжі найголовнішим за всю добу. Вчені підтвердили таке припущення респондентів і уточнили, що ті, хто звик снідати кавою на бігу, схильні до переїдання під час ланчу. А, як ми знаємо, чим ближче до вечора споживається їжа, тим довше і складніше вона перетравлюється.
Крім того, сніданок допомагає організму прокинутися та запускає внутрішні процеси роботи, готуючи його до наступних навантажень та можливого стресу. Зауважимо, що сніданок має бути не лише регулярним, а й поживним: яйця та крупи – так, бутерброд із білим хлібом та ковбасою – ні.
Вони займаються спортом
42% учасників дослідження підтвердили, що займаються спортом 5 або більше разів на тиждень. Причому за заняття вважали не лише двогодинні вправи з гантелями в залі, а й велопрогулянку з друзями, тривалі променади парком з дітьми та регулярну ранкову зарядку.
Спорт необхідний для нашого здоров'я: він допомагає нашому тілу справлятися зі стресом, знижує ризик виникнення цукрового діабету, за рахунок вироблення ендорфінів знижує потяг до солодкого та сприяє формуванню корисних звичок.
Вони зважуються
Близько 50% респондентів заявили, що зважуються в середньому раз на тиждень. Як ми знаємо, щоденне зважування не має сенсу. Наша вага може коливатись протягом дня по кілька разів залежно від багатьох показників. Але щотижневе зважування, навпаки, буде вам тільки на руку, особливо, якщо з'єднати його з вимірюваннями об'ємів тіла.
Удвох вони стануть добрим інструментом для відстеження змін тіла. Так ви розумітимете, як і чому додається або йде вага (виросла м'язова маса або зменшився жировий прошарок).
Вони їдять все, що хочуть
44% учасників опитування розповіли, що не дотримуються суворих обмежень у їжі. Вони намагаються не вживати продукти з переробленого м'яса та білого борошна, їсти більше овочів та фруктів, виключати жирні соуси та газовану воду... Загалом дотримуються основних правил здорового харчування, але, що важливо, їхня поведінка не обмежена жорсткими рамками. Тобто: якщо раптом після роботи захотілося шкідливого еклера, а не овочевого салату, дозволити собі тістечко можна.
Головне, щоб такі моменти були винятком із правил та по-справжньому приносили задоволення. Такі слабкості мають бути святом, а не рутиною і при цьому не відігравати ролі винагороди. Баланс та ще раз баланс!
Вони харчуються усвідомлено
Немає нічого гіршого, ніж спонтанний перекус. Він не тільки збиває раціон харчування та порушує метаболізм, а й може обернутися непередбаченим напоєм або бургером у сусідній забігайлівці. 74% опитаних розповіли дослідникам, що ніколи не сиділи на дієтах, а 92% підтвердили, що завжди уважно аналізують свій прийом їжі.
Останнє означає, що перш ніж поглинути все, що лежить на тарілці, людина оцінює їжу за кількома критеріями: обсяг, співвідношення білків, вуглеводів та клітковини, бажання та потреби свого організму в цю хвилину. Згодом людина навчається слухати своє тіло та прислухатися до його бажань, контролювати прийоми та порції їжі, а також вчасно відмовлятися від шкідливих продуктів.