Багато людей вважають, що ніколи не зможуть побувати у минулому чи майбутньому. Проте вчені стверджують, що це можливо, але з нюансами.
Запах звичайного продукту здатний відтворити сильний спогад, що і зважилися вивчити вчені з університету Ланкастера.
До дослідження залучили 12 людей похилого віку, які в сукупності поділилися 72 спогадами зі свого життя. Також вченими було створено спеціальні їстівні кульки, які моделювали оригінальну їжу зі спогаду.
Виявилось, що приблизно 50% спогадів пов'язані з їжею. Наприклад, багато хто розповідав про скумбрію на грилі на «золотому» весіллі, тайську вечерю із зеленим каррі у відпустці або полуницю в лікарні після пологів.
Під час експерименту учасників просили згадати кожен із спогадів до та після вживання смакових сигналів. З'ясувалося, що людина краще згадує подію з минулого, якщо вона супроводжується запахом їжі.
Таким чином, якщо під час якоїсь значущої для вас події ви вживали певні продукти – можливо, вам вдасться завдяки їм ще краще «освіжити» в пам'яті моменти, що давно минули. Доктор Том Гейлер стверджує, що дослідження вказало на сильний зв'язок між спогадами та уподобаннями, а також на те, як мало його використовують.
Дослідники вважають, що ці висновки сприяють подальшому поліпшенню пам'яті у людей, які страждають на деменцію. Для них можна створити свого роду «альбом спогадів», щоб навіть у такому стані людина могла викликати та відтворювати приємні моменти зі свого життя.