Американські вчені з'ясували, що посадка саджанців у саду та догляд за ними не лише покращують психічне здоров'я, а й, ймовірно, допомагають знизити ризик розвитку онкопатології.
Нездорове харчування, відсутність фізичної активності та соціальна ізоляція – фактори ризику розвитку неінфекційних та інших хронічних захворювань. Вчені з університетів Колорадо, Південної Кароліни та інших наукових організацій США вирішили з'ясувати, як це може бути пов'язане з фізичною активністю на природі разом із правильним харчуванням. Про їхні результати розповідається у The Lancet Planetary Health.
До компонентів здорової їжі, зокрема, відносять клітковину. Її вживання впливає на профілактику запальних та імунних реакцій організму, кишкового мікробіома та розвитку таких захворювань, як рак та діабет. У той час як лікарі рекомендують вживати від 25 до 38 грамів клітковини на день, середньостатистична доросла людина щодня їсть менше 16 грамів цих харчових волокон.
Досліджень, присвячених садівництву, дуже мало і вони охоплюють невеликі вибірки. Але навіть такі роботи показують, що садівники, як правило, вживають більше фруктів і овочів, а також мають більш оптимальний індекс маси тіла, ніж люди, не пов'язані з таким родом діяльності.
Американські фахівці залучили до участі у своєму новому дослідженні 291 людину, яка у звичайному житті раніше не займалася садівництвом. Середній вік піддослідних становив 41 рік, експеримент проходив з 1 січня 2017 року до 15 червня 2019-го. Учасників розподілили на дві групи, перша з яких почала систематично працювати на присадибних ділянках, а друга – контрольна – жила колишнім життям.
Обидві групи періодично проходили опитування, присвячені харчуванню, також вимірювалася їхня маса тіла. Крім цього, випробувані носили при собі сенсори, що показують їхню фізичну активність.
Вже до осені 2017 року з'ясувалося: ті, хто займався садівництвом, щодня вживали на 1,4 грами більше клітковини, ніж представники контрольної групи. Здається, ніби це небагато. Але автори дослідження наголошують: зростання споживання клітковини навіть на один грам на день може позитивно вплинути на здоров'я.
Крім того, вчені зауважили, що група садівників підвищила рівень своєї фізичної активності приблизно на 42 хвилини на тиждень. А ще учасники відзначили зниження рівня стресу та тривоги. Ці випробувані також частіше спілкувалися між собою, тобто мали більше соціальних контактів, аніж члени контрольної групи. Тому дослідники вважають, що заняття садівництвом корисне для психічного здоров'я та здатне знизити ризик розвитку раку та інших захворювань неінфекційної природи.