Вчені із Барселонського інституту глобальної охорони здоров'я (ISGlobal) провели дослідження серед іспанських підлітків, щоб з'ясувати, як підвищити уважність, знизити імпульсивність та розсіяність у період активного розвитку мозку.
Підлітки були обрані для дослідження, оскільки саме в цьому віці мозок зазнає важливих структурних та функціональних змін. Активний розвиток особливо характерний для префронтальної області, яка є ключовою у контролі уваги.
Відомо, що жирні кислоти омега-3, у тому числі докозагексаєнова кислота(ДГК), необхідні для цих процесів. Однак не вивчено, чи пов'язане їхнє додаткове вживання з ростом уваги.
«Це актуально з огляду на низьке споживання жирної риби – основного джерела ДГК – у західних суспільствах. Ми припустили, що крім ДГК, можлива роль альфа-лінолевої кислоти (АЛК), ще однієї омега-3, але рослинного походження, і вона не так широко вивчена», – Хорді Джульвес, науковий співробітник ISGlobal, координатор дослідження.
У роботі брали участь 332 підлітки з різних шкіл Барселони. Вони виконували комп'ютерні тести на визначення ряду параметрів:
- час реакції;
- здатність до вибіркової та сталої уваги;
- вміння не відволікатися від вирішення питання через зовнішні стимули;
- імпульсивність.
Школярі також надали інформацію про своє харчування та здали кров на показники ДГК та АЛК в еритроцитах, що об'єктивно показує тривалість отримання цих жирів із їжею.
Результати показали, що ці жирні кислоти справді пов'язані з підвищенням уваги групи підлітків. Однак у них було виявлено явний «поділ обов'язків». Вищі рівні ДГК призводили до більш вибіркової, стійкої уваги. А підвищення АЛК було пов'язане з меншою імпульсивністю, яка заважає посидючості та зосередженості.
Часто імпульсивність є ознакою таких психічних станів, як СДУГ – синдром дефіциту уваги та гіперактивності. Це, за словами авторів, може мати важливе клінічне значення для допомоги батькам таких дітей.
Хоча автори зафіксували ефект, потрібні подальші дослідження, щоб зрозуміти механізм дії цих елементів. Проте висновки можна використовувати для коригування харчування підлітків.
Щоб допомогти їм з увагою та працездатністю, корисним буде додати в раціон волоські горіхи, ріпакову олію, сою, насіння льону та чіа - джерела альфа-ліноленової кислоти; для отримання ДГК – рибу жирних сортів: лосося, форель, скумбрію, тунця, оселедець, сардину.