У природі існують дерева, здатні здивувати своїми незвичними плодами. Приміром, хлібне дерево. На його гілках ви не побачите булочки й тістечка, але прогодувати людей воно може не гірше за пшеничне поле. Батьківщина хлібного дерева – Полінезія, а відомі ці харчові рослини тропіків ще з часів Стародавньої Греції.
Хлібні дерева – вічнозелені рослини, вони дають плоди майже цілий рік, роблячи перерву не більше ніж на три місяці. На них відразу утворюються і квіти, і плоди із солодкою м’якоттю, що схожі на великі коричневі дині, вкриті шишками.
Коли плід дозріває, його готують: печуть, варять, смажать. До речі, за смаком він схожий на картоплю. Плоди можна також сушити, запікати в золі й навіть їсти сирими.
Але це ще не всі сюрпризи, які приготували дерева. Чи чули ви щось про ковбасне дерево? Воно росте в тропічній Африці та на Мадагаскарі. На його гілках висить безліч дивовижних плодів буруватого кольору довжиною понад 0,5 метра, які нагадують ковбасу,– звідси й походить назва дерева. Темно-червоні квіти ковбасного дерева розкриваються ввечері й квітнуть уночі. Звісно, комахи у цей час уже сплять. Проте це дерево квітне не для комах, а для кажанів – саме вони його і запилюють.
Прикрим є те, що, на відміну від плодів хлібного дерева, плоди ковбасного – неїстівні.
Ні люди, ні тварини їх не вживають. А шкода.
От якби можна було взяти плоди хлібного й ковбасного дерев і приготувати з них дивовижний бутерброд!